Tokyo este de departe cea mai mare metropola a lumii dezvoltate. Ritmul intens al orasului si capacitatea extraordinara de a se adapta continuu la noile conditii fac din Tokyo un oras unic. Orasul are aspectul unui organism sofisticat, modificand in mod constant propria tesatura urbana.
Arhitectura orasului este atat de complet legata de designul sau urban in continua evolutie, incat Tokyo ar putea fi considerat un laborator pentru viitorul urbanizat al civilizatiei occidentale.
Arhitectura japoneza este competitiva in toate categoriile, de la cea mai inalta la cea mai veche, de la cea mai inovatoare pana la cea mai unica.
Pentru mine, acestea sunt cele mai impresionante 10 cladiri moderne din Tokyo.
10.
Shinjuku Park Tower
3-7-1 Nishi-Shinjuku, Shinjuku-ku
Arhitect: Kenzo Tange (1994)
Shinjuku Park Tower, inaugurat in 1994, este a doua cea mai inalta cladire din Shinjuku si a fost proiectat de celebrul arhitect Kenzo Tange, care a proiectat si cea mai inalta cladire din Shinjuku, Tokyo Metropolitan Building.
Cladirea este formata din trei turnuri conectate de inaltimi diferite: turnul sudic cu o inaltime de 235 de metri si 52 de etaje; turnul central cu o inaltime de 209 de metri si 47 de etaje; si turnul nordic cu o inaltime de 182 metri si 41 de etaje.
Shinjuku Park Tower este bine cunoscut in afara Japoniei, deoarece etajele 39 - 52 sunt ocupate de Hotelul Park Hyatt, prezentat in filmul Lost In Translation, regizat de Sofia Coppola. Etajele 1 - 8 sunt ocupate de magazine, iar etajele de la 9 - 37 sunt ocupate de birouri.
Cladirea este proprietatea Tokyo Gas Urban Development, o filială a Tokyo Gas.
9.
Cladirea NTT DoCoMo Yoyogi
5 Chome-24-10 Sendagaya, Shibuya City
Arhitect: Kajima Design (2000)
NTT DoCoMo Yoyogi este cel mai inalt turn cu ceas din lume si a patra cea mai inalta cladire din Tokyo (240 de metri). Ceasul, cu diametrul de 15 metri, a fost instalat la doi ani de la inaugurare, in 2002.
O parte din energia utilizata de cladire este energie solara, apa uzata este reciclata pentru reutilizare, iar apa de ploaie este folosita pentru toaletele cladirii.
Cladirea este proprietatea grupul NTT Docomo. In ciuda numelui cladirii, nu este sediul central al companiei, acesta aflandu-se la etajele superioare ale Sannō Park Tower.
NTT DoCoMo Yoyogi gazduieste unele birouri, dar este utilizata in principal pentru adapostirea unor echipamente tehnice pentru serviciul de telefonie mobila al companiei.
8.
Nakagin Capsule Tower
8-16-10 Ginza, Chuo-ku
Architect: Kisho Kurokawa (1972)
Ca punctul culminant al miscarii metaboliste, Turnul Nakagin Capsule este una dintre cele mai importante si celebre cladiri din anii '70 din Japonia. Designul sau exprima o viziune a unui oras dinamic, ciclic, care este mereu in schimbare si in crestere. Turnul este format din 140 de celule prefabricate suspendate de doua nuclee verticale. Capsulele pot fi utilizate ca mini-birouri sau „baze” pentru persoanele care locuiesc departe, care doresc sa stea in centrul orasului peste noapte.
Capsulele sunt modelul pentru numeroase hoteluri cu capsule care se gasesc in orice oras japonez, oferind cazare pentru „barbati cu salariu”, cu costuri reduse. Din cauza interesului continuu pentru cladire din partea vizitatorilor de pe tot globul, una dintre capsule a fost deschisa publicului.
In timpul constructiei, capsulele au fost transportate la santier complet echipate. Ridicate cu o macara, acestea au fost conectate la miezul de beton folosind doar cate patru suruburi. Fiecare unitate de 4 x 2,5 metri are o fereastra circulara si contine un pat incorporat, un sistem stereo, o bar si o capsula prefabricata cu WC si dus.
Cladirea era prevazuta pentru demolare in 2006, dupa ce localnicii au demarat o initiativa pentru a scapa de ea, plangandu-se de starea sa slaba de intretinere. Desi s-a propus inlocuirea unei parti din capsulele, proiectul nu a fost realizat niciodata.
7.
Tokyo Tower
4-2-8 Shiba-kouen, Minato-ku
Architect: Nikken Sekkei (1958)
Turnul Tokyo din parcul Shiba este unul dintre reperele orasului. Cu o inaltime de 332 de metri, este unul dintre cele mai inalte turnuri de otel independente din lume si a doua cea mai inalta structura din oras dupa Tokyo Skytree.
Turnul are doua platforme de vizionare complet vitrate - o platforma cu doua etaje la 150 m, care include magazine si restaurante si o platforma cu un singur etaj la 250 m. In zilele senine, vizitatorii pot vedea intregul oras din jurul lor si chiar Muntele Fuji. Turnul din otel are un design similar turnului Eiffel din Paris.
In fiecare an, Turnul Tokyo este vizitat de peste patru milioane de oameni. De asemenea, serveste ca turn radio si TV cu un rand de antene de-a lungul cadrului de otel si o antena TV in partea de sus. Sub turn se afla o cladire cu patru etaje care contine un acvariu, un cazino, un magazin de suveniruri, restaurante si un mic parc de distractii pe acoperisul sau.
Aceasta cladire comerciala neobisnuita, ingusta, se afla chiar langa intrarea estica a statiei Shinjuku si este renumita pentru Kakiden, un restaurant care ocupa etajele 6 pana la 9 si are interiorul proiectat de Yoshiro Taniguchi. Saloanele Kokin se afla la etajul 6, sala Yasuyo la etajul 7 si sunt mai multe camere cu mese si scaune in stil occidental la etajul 8. Ultimul etaj al cladirii este mobilat in stil traditional japonez: doua dintre cele trei camere au dimensiuni de 12 si 10 tatami, in timp ce a treia are proportii mai intime. O parte din restaurantul kaiseki de la parter este o galerie de arta.
Caligrafia pentru numele restaurantului a fost realizata de Yasunari Kawabata, laureat al premiului Nobel pentru Literatura.
Arhitectul care a proiectat cladirea, Nobumichi Akashi, a descris designul sau pentru aceasta cladire ca fiind ancorata in ritmul rapid al Tokyo si in momentul prezent.
5.
Roppongi Hills Mori Tower
6-10-1 Roppongi, Minato-ku
Architect: Kohn Pederson Fox KPF (2003)
Mori Tower are o inaltime de 238 de metri si 54 de etaje, si face parte din complexul Roppongi Hills deschis in 2003 in inima districtului Roppongi. Cladirea are doua observatoare deschise publicului, unul la etajul 52 si altul chiar pe acoperis, deschis in zilele cu vreme buna.
Se spune ca luminile din jurul cladirii imita un egalizator grafic care se deplaseaza in ritmul muzicii.
Aceasta cladire este cel mai mare proiect de reinnoire urbana a Mori. Turnul a fost proiectat de Kohn Pederson Fox din New York.
In zona sunt alte patru turnuri rezidentiale care gazduiesc fostii locuitori ai zonei ale caror case au fost demolate pentru a face loc noii dezvoltari (o astfel de relocare este o cerinta a legii japoneze). Turnul de birouri are placi de pardoseala extra-mari concepute pentru banci. La baza turnului este un mall comercial conceput de celebrul designer de mall din California, John Jerde.
Partea superioara a turnului gazduieste un hotel de lux mare si un muzeu de arta privata. Acesta din urma ocupa ultimele cinci etaje si a fost proiectat de Gluckman Mayner din New York. Muzeul nu are o colectie de arta proprie. Spatiul sau de 11.000 m2 este impartit intr-o galerie principala de 2300 m2 la etajul 53 si trei spatii expozitionale cu utilizare flexibila (un total de 1020 m2) la nivelul 52. Galeriile sunt luminate de Atriumul Superior, un gol central care leaga galerii cu clubul muzeului la nivelul 51 si administratia de la etajele de mai jos. Atriul serveste ca galerie panoramica, platforma de vizionare, magazin de muzeu si spatiu de pentru doua cafenele. Accesul se face prin ascensoare expres. Holul cu trei etaje de la primul etaj a fost proiectat si de Gluckman Mayner.
Tokyo Metropolitan Government Office a fost proiectata de Kenzo Tange si inaugurata in 1991. Costurile de constructie au fost de aproximativ 1 miliard de dolari SUA (157 miliarde de yeni la acea vreme). Fiind construita din bani publici, cladirea a fost poreclita Tochō, "Turnul Impozitului".
Designul combina vechiul cu noul: fatada de granit, otel si sticla a fost proiectata sugerand microcipurile unui computer, in timp ce forma celor doua turnuri creeaza aspectul unei catedrale gotice.
Compozitia postmodernista, strict simetrica a turnului, cu despicarea in turle gemene in varf, este similara catedralelor gotice din Franta (in special Notre Dame din Paris. La fel cum marile catedrale erau centrele spirituale ale oraselor medievale, acest zgarie-nori modern civic marcheaza centrul orasului Tokyo. Impreuna cu turnurile administrative vecine formeaza un „oras in interiorul unui oras”. In cladire, care este centrul districtului de afaceri Nishi-Shinjuku, construit pe locul unei foste statii de tratare a apelor uzate, lucreaza 13.000 de angajati municipali.
Ambele turnuri ofera platforme de vizualizare panoramica la etajul 45. Acestea sunt gratuite si atrag aproape trei milioane de vizitatori in fiecare an.
Cladirea Sompo Japonia (損 保 ジ ャ パ ン 本社 ビ ル, Sompo Japan Honsha Biru) este sediul corporativ al Asigurarilor Sompo Japan. Cu o inaltime de 200 de metri, ea este cea mai inalta a 28-a cladire din Tokyo si cea mai inalta a 33-a cladire din Japonia. A fost proiectata de Yoshikazu Uchida.
La etajul 42 se afla Seiji Togo Memorial Sompo Japan Museum of of Art, unde se afla unul dintre tablourile „Floarea-soarelui” ale lui Vincent van Gogh.
2.
Tokyo Skytree
1 Chome-1-2 Oshiage, Sumida City
Arhitect: Nikken Sekkei (2012)
Tokyo Skytree este un turn de televiziune si observatie din Sumida, Tokyo. A devenit cea mai inalta structura din Japonia in 2010 si a atins inaltimea sa maxima de 634 de metri in martie 2011, devenind cel mai inalt turn din lume si doua cea mai inalta structura din lume dupa Burj Khalifa (829,8 de metri). Tokyo Skytree are doua punti de observatie la 350 si respectiv 450 de metri care ofera o vedere spectaculoasa asupra orasului.
Tokyo Mode Gakuen Cocoon Tower (モ ー ド 学園 コ ク ー ン タ ワ ー Mōdo gakuen kokūn tawā) din districtul de zgarie-nori din Nishi-Shinjuku este un „campus vertical” pentru 10.000 de studenti.
Cu 50 de etaje si o inaltime de 203 m, Mode Gakuen este a doua cladire educationala cea mai inalta din lume (dupa cladirea Universitatii de Stat din Moscova).
Cladirea gazduieste trei institutii de invatamant: scoala de moda Tokyo Mode Gakuen, HAL Tokyo si Shuto Iko (scoli de tehnologie informationala si medicina, respectiv).
Designul cladirii aminteste de un cocon si este conceput ca un simbol al „ingrijirii academice” de care se bucura elevii in cladire. Pentru fatadele curbate au fost utilizate aluminiu si sticla, care au un model panglici albe care se intersecteaza. Fatadele nu reflecta insa structura interioara a cladirii. Fiecare etaj contine trei sali de seminar dreptunghiulare in jurul unui miez interior.